BEELDENDE
KUNST

Kunststukjes door
Toos van Holstein

Toos van Holstein schrijft artikelen over kunst. Maak hieronder uw keuze.

 Gewijde stilte? Ik kom graag in musea en ik vind het ook heerlijk om op te gaan in zo’n klassiek concert, maar ik vind ook dat er ergens in de loop van de afgelopen paar eeuwen iets is fout gegaan. Lees hier verder.

 De Italiaanse Renaissance drong rond 1600 ook door in Nice. Dit verhaal begint op de cours Saleya, dat plein direct achter de promenade waar elke toerist toch wel verplicht eens een terrasje dient te hebben gepakt. Lees hier verder.

 Op een mooie februarimorgen in 1994 beklom Toos de toegangsweg naar een oud stadje in het achterland van de Nice. Benieuwd naar haar avonturen daar? Lees hier verder.

 Kunst en krisis, een eeuwenoude combinatie. Lees hier verder.

 De kunst van het oude Venetië en de Biënnale van 2009, hoe verhouden die zich tot elkaar? Lees hier verder.

 Heeft u zich al op de komende Apocalyps voorbereid? Lees hier verder.

 Mannen, pas op voor lezende vrouwen! Lees hier verder.

 Wat te denken van die diamanten schedel van kunstcharlatan Damien Hirst? Lees hier verder.

 "Midden in het leven was ik van het rechte pad geraakt. Toen ik mij hervond, stond ik in een donker bos, zo wild en woest en ondoordringbaar: daar zijn geen woorden voor." Lees hier verder.

 Wil je tegenwoordig een beetje meetellen als kunstverzamelaar, dan moet je toch echt wel minstens één werkje van minstens een miljoen dollar van zo’n Chinees in je bezit hebben. Dus sla nu uw slag. Lees hier verder.

 Wat doet die schilder daar? Rembrandt was de eerste die het nieuwe genre van "de kunstenaar in zijn atelier" in de Noordelijke Nederlanden introduceerde. Lees hier verder.

 “Nee, meneer Fuchs is niet aanwezig”. Meneer Fuchs was weer eens op bezoek bij één van zijn favoriete kunstenaars, in plaats van te proberen voor de verandering eens geen financiële puinhoop achter te laten bij het museum waarvan hij directeur was. Lees hier verder.

 Steeds meer mensen denken dat de gephotoshopte wereld die ze dagelijks in beelden zien, de echte wereld is. Maar vroeger hadden ideaalbeeld en werkelijkheid ook al invloed op elkaar. Lees hier verder.

 Waarom kijk je ergens naar? Wat heeft je belangstelling? Ga je door bepaalde gebeurtenissen ineens op een andere manier kijken? Lees hier verder.

 Die Romeinen waren nog niet zo gek, al willen Astérix en Obélix ons anders doen geloven. En Queen Victoria en Matisse waren dat trouwens ook niet. De combinatie van deze stellingen komt ongetwijfeld curieus over maar... Lees hier verder.

 Ziet u diepte? Ja, natuurlijk ziet u diepte! (...) David Hockney vroeg zich af waarom in Vlaanderen rond 1430 ineens zo’n duidelijke verbetering optrad in het portretschilderen... Lees hier verder.

 Er was iets verkeerd met de kleuren en er ontbrak een persoon. Waar was de Maagd Maria op Michelango's Graflegging van Christus..? Lees hier verder.

 Het was toch wel vreselijk onzedelijk als ook vrouwen naakte lichamen zouden gaan schilderen! Blijkbaar was de geestelijke gesteldheid van de man... Lees hier verder.

 Wat heeft Picasso met 1606 te maken? Er is geen ontkomen aan! Op de vlucht van Nice naar Amsterdam confronteert... Lees hier verder.

 Vrouwen mochten niet werken met naakte mannelijke modellen! Dat de mannen dat wel mochten met vrouwelijke modellen was, vanuit de mannelijke psyche bezien, blijkbaar volstrekt logisch... Lees hier verder.

 Feiten of fictie, hoer of hoogstaande vrouw, volgelinge of vrouw van Jezus? Eén ding staat vast, Dan Brown heeft met zijn bestseller ‘De Da Vinci Code' de figuur van Maria Magdalena.... Lees hier verder.

 Côte d'Azur, Côte des Chapelles. Toen in 1834 Lord Brougham en zijn dochter noodgedwongen een aantal dagen moesten doorbrengen in het vissersdorpje Cannes wisten ze niet dat daardoor Matisse... Lees hier verder.

 De Rue Droite recht? Hoezo? Om die straat recht te vinden, moet je toch wel een behoorlijke oogafwijking hebben. Redelijk lang is ie wel, deze straat in het middeleeuwse deel van Nice. En leuk is ie ook, hij wordt zelfs steeds leuker, zeker... Lees hier verder.

 De vrouw in de kunst, deel I. U kent dat spelletje wel. Je krijgt een rijtje namen voor je en je moet raden welke daarin niet thuis horen. Hier komt zo'n rij: Botticelli, da Vinci, Gentileschi, Rembrandt, Matisse, Leyster, Picasso, Caravaggio, Cézanne en Vermeer... Lees hier verder.

 Maar is het kunst? Heeft u dat ook wel eens, zo'n spannend gevoel in de onderbuik? Daarmee bedoel ik niet die vlinders bij verliefdheid of de gevoelens waarop Pim Fortuyn volgens zijn critici speculeerde. Nee, ik heb 't over het gevoel dat mij overvalt als ik.... Lees hier verder.


Toos vindt het leuk als u via email op haar 'kunststukjes' wilt reageren:   Email.